Οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είχαν τη χαρά την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 να υποδεχθούν διαδικτυακά στο σχολείο τον κ. Νεκτάριο Καλαντζή, Πρόεδρο των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών (European Local Leaders-ELL), Πρόεδρο της Ένωσης Αυτοδιοικητικών Ελλάδας (ΕΝΑ) και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παλλήνης σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη σύνδεση και σχέση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών στόχων και προγραμμάτων.
Ο κ. Καλαντζής ανέφερε ότι ξεκίνησε να ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση σε πολύ νεαρή ηλικία, το 2010, και το 2015 με αιρετούς από όλες σχεδόν τις ελληνικές περιφέρειες ίδρυσε την Ένωση Αυτοδιοικητικών Ελλάδας (ΕΝΑ) «πιστεύοντας πραγματικά πως είναι ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να βρει καινοτόμους τρόπους ανάπτυξης και ανάδειξης των τοπικών κοινωνιών». Για τον κ. Καλαντζή αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη δράση «νέων ανθρώπων, μορφωμένων, γνωστών στις τοπικές τους κοινωνίες, με επαγγελματική καταξίωση ο καθένας στον εργασιακό
του χώρο, οι οποίοι διακρίνονται για την αγάπη και τη διάθεση προσφοράς στον τόπο τους». Το 2021 εξελέγη Πρόεδρος των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών (European Local Leaders-ELL), μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον κ. Καλαντζή και την Ελλάδα ως το «πρώτο ευρωπαϊκό think tank για νέους εκλεγμένους σε πόλεις και περιφέρειες της Ευρώπης» προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα σημεία της Ευρώπης , να προτείνουν λύσεις και να αξιοποιήσουν εργαλεία και γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να γίνουν οι ευρωπαίοι νέοι ηγέτες του αύριο. Τόνισε την ανάγκη οι Ευρωπαίοι πολίτες να είναι κοντά, να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές για τη διαχείριση των προβλημάτων και ανέφερε την πρότασή του για δημιουργία ενός νέου Erasmus, που να αφορά αποκλειστικά την τοπική αυτοδιοίκηση.
Για το θέμα του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας ο κ. Καλαντζής σημείωσε πως μολονότι η Ευρώπη συνολικά βρίσκεται ψηφιακά «πιο πίσω» σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, τονίζοντας πως ιδιαίτερα από τα ελληνικά Πανεπιστήμια αποφοιτούν πολλοί νέοι επιστήμονες τους οποίους απορροφά η Ευρώπη σε προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.
Πολύ σημαντική κι ελπιδοφόρα πρακτική χαρακτήρισε την προσπάθεια που γίνεται στη χώρα για αξιοποίηση της ηλεκτροκίνησης, αρχικά και πιλοτικά σε νησιά όπως στην Αστυπάλαια, την Τήλο, τη Χάλκη και πρόσθεσε πως μολονότι για πολλούς η ηλεκτροκίνηση φαντάζει κάτι μακρινό και δύσκολο για την Ελλάδα, εκείνος είναι αισιόδοξος πως μπορεί σύντομα να αποτελέσει πραγματικότητα για ολόκληρη τη χώρα.
Σε ερωτήσεις μαθητών για τη χρήση κι αξιοποίηση του διαδικτύου ο κ. Καλαντζής ανέφερε πως αν και γίνονται προσπάθειες για οργάνωση του κυβερνοχώρου με νόμους και κανόνες, οι χρήστες και ιδιαίτερα οι έφηβοι οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί, να προστατεύουν την ιδιωτικότητά τους και να γνωρίζουν πως «ό,τι ανεβάζουμε, μένει»- οποιαδήποτε διαγραφή κι αν επιχειρήσουμε, το ψηφιακό μας αποτύπωμα θα είναι πάντα εκεί.
Τέλος, επισήμανε πως παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να εντοπίσει κάποιος στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή η ένωση είναι η μοναδική πρότασή μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς, με τις διεθνείς ισορροπίες να είναι πολύ εύθραυστες και με την εξυπηρέτηση του προσωπικού και του εθνικού συμφέροντος να προτάσσεται, δυστυχώς, πολλές φορές του συλλογικού, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η ελπιδοφόρα πρότασή μας για ένα καλύτερο αύριο.
Comments