top of page

Ευρώπη: ένα συναρπαστικό μωσαϊκό φυλών, εθνοτήτων, πολιτισμών κι αξιών

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνάντηση είχαν οι μαθητές και μαθήτριες του προγράμματος την Τετάρτη 11 Μαΐου στο πλαίσιο των δράσεων για την Ημέρα της Ευρώπης με τον ευρωβουλευτή κ. Κ. Αρβανίτη.

Ο κ. Αρβανίτης τόνισε τη σημασία του εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας με στόχο την ανάδειξη της ανάγκης λειτουργίας της Ε.Ε. ως θεματοφύλακα ιδανικών, αρχών κι αξιών που εγγυώνται ένα καλύτερο αύριο- ένα αύριο στο οποίο οι πολίτες θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα ανεξάρτητα και πέρα από κάθε διαχωρισμό και θα έχουν όλοι ισότιμη πρόσβαση στον πλούτο. Πρόσθεσε εμφαντικά πως «ως Ευρωπαίος βουλευτής από την Ελλάδα αγωνίζομαι για μια Ευρώπη που θα μπορεί να υποστηρίξει όλους τους πολίτες της, να δώσει λύση στα προβλήματά τους και να τους διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον».

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα, ο κ. Αρβανίτης καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι συνέπειες του πολέμου αυτού για ολόκληρη την Ευρώπη θα είναι καταστροφικές και η Ε.Ε. «πρέπει να τον τελειώσει χθες, να ενισχύσει τον εκδημοκρατισμό της Ουκρανίας και να απαιτήσει την έξοδο των Ρώσων από τη χώρα». Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη «η Ευρώπη δεν μπορεί να ανήκει στο ΝΑΤΟ και να σέρνεται πίσω από τις τυχοδιωκτικές πολιτικές

των ΗΠΑ ενώ είναι η ίδια μια πολύ μεγάλη δύναμη με τεράστια πολιτιστική κι αξιακή κληρονομιά». Θεωρεί ότι η αντίδραση της ευρωπαϊκής οικογένειας δεν ήταν αντάξια της περίστασης και λόγω της έλλειψης ενιαίου Συντάγματος που εμποδίζει την Ένωση να έχει κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας.

Ειδικότερα για την αποστολή στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα, ο κ. Αρβανίτης δήλωσε πως τη θεωρεί «εντελώς λάθος» καθώς δεν ήταν μία απόφαση που ελήφθη από την Ε.Ε. ως ενιαίο, συλλογικό πολιτικό όργανο. Τόνισε πως η χώρα μας πρέπει να είναι πυλώνας ειρήνης και συνεργασίας και να μην αφήνει χώρο για διαμεσολαβητικές ενέργειες στον κ. Ερντογάν.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα του πολέμου σημείωσε πως είναι ανάγκη να γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές ώστε η Ευρώπη να υιοθετήσει, έστω και καθυστερημένα, ενιαία πολιτική ενέργειας ώστε να μη γίνονται οι χώρες «έρμαια πολιτικών παιχνιδιών καπιταλιστικής λογικής για να κερδίζουν πάντα οι ίδιοι».

Όσον αφορά, τα επίπεδα δημοκρατίας στη μετά covid εποχή για Ελλάδα και Ευρώπη ο κ. Αρβανίτης διαπιστώνει ότι αυτά έχουν συρρικνωθεί σημαντικά. «Το υπαρκτό πρόβλημα με τον covid δημιούργησε σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας, περιορισμού ατομικών ελευθεριών, διαρροής προσωπικών δεδομένων. Η δημοκρατία ένα πράγμα μόνο φοβάται: την έλλειψη διαλόγου. Και στην πανδημία ακουγόταν μόνο ο λόγος της εξουσίας».

Ως μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ασχοληθεί ενεργά με το θέμα της αστεγίας. Δήλωσε, λοιπόν, ότι το δικαίωμα στη στέγη θα πρέπει να θεωρείται ως αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου κι ως τέτοιο το αντιμετωπίζει και η Ε.Ε. η οποία έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 να το έχει αντιμετωπίσει σε ικανοποιητικό βαθμό αξιοποιώντας το πρόγραμμα Bauhaus για την εξεύρεση χώρων στέγασης ιδιαίτερα για νέους και νέες.

Στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής σημείωσε πως διαφωνεί πλήρως με τη λογική μιας Ευρώπης-φρούριο και χωρών υποδοχής που καταλήγουν να λειτουργούν ως φυλακές προσφύγων. Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η Ε.Ε. των 700 εκατομμυρίων πολιτών σίγουρα μπορεί να απορροφήσει τα 3 εκατομμύρια προσφύγων που έχει εργαλειοποιήσει η Τουρκία για να πιέζει και να εκβιάζει την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Αρβανίτης τόνισε την αντίθεσή του στη λογική της Ε.Ε. να ζητά να επιβάλει στους πολίτες της «κοινό, ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.»

"Η Ευρώπη συνιστά ένα συναρπαστικό μωσαϊκό φυλών, εθνοτήτων, πολιτισμών κι αξιών κι αυτήν ακριβώς τη διαφορετικότητα πρέπει να σεβαστούμε, να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε. "





0 comments

Recent Posts

See All

Bình luận


bottom of page