Τη Δευτέρα 11 Απριλίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματός μας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά με την ευρωβουλευτή κ. Μ. Σπυράκη καθώς και με το βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου νομού Κοζάνης κ. Γ. Αμανατίδη για την κλιματική αλλαγή και τις επιβεβλημένες αλλαγές τόσο στον τρόπο παραγωγής ενέργειας όσο και στον τρόπο ζωής. Στη συζήτηση συμμετείχαν το
1ο, το 5ο Γυμνάσιο καθώς και το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.
Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε διεξοδικά στη «φιλόδοξη νομοθεσία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», μια ολιστική προσέγγιση που θέτει ως στόχο να είναι ως το 2050 η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ευρύτερης αλλαγής του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των ευρωπαϊκών κοινωνιών: αξιοποίηση και χρήση ΑΠΕ, απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, επιτυχής αντιμετώπιση των ρύπων, αλλαγή των συγκοινωνιών, των κατοικιών αλλά και γενικότερα του καταναλωτικού τρόπου ζωής και διατροφής, επεξεργασία των απορριμμάτων, προστασία των θαλασσών κι ευρύτερα της βιοποικιλότητας. Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται στη χώρα μας μια μεγάλη προσπάθεια να ενσωματωθούν και να αξιοποιηθούν οι ΑΠΕ, όμως οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις αδειοδότησης, οι δυσκολίες δημόσιας αποδοχής και η απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της κατάργησης των παλαιών ενεργειακών δομών αποθαρρύνουν συχνά τους μεγάλους επενδυτικούς ομίλους. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι η προσπάθεια της Ελλάδας, μεταξύ των πρωτοπόρων στην ΕΕ, να αποσυνδεθεί από τα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη) θα στεφθεί από επιτυχία και θα ενισχύσει τη χώρα με επιπλέον χρηματοδότηση και κίνητρα ώστε να γίνουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μείνει ο πληθυσμός στην ελληνική ύπαιθρο. Για την κ. Σπυράκη η απολιγνιτοποίηση είναι μονόδρομος προς όφελος της υγείας των πολιτών («στη Δυτική Μακεδονία έδιναν ζωή για να παράγουν ενέργεια») και της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και για την ανάδειξη του ρόλου πρωτοπορίας που οφείλει να έχει η χώρα μας στο σύγχρονο γίγνεσθαι.
Ο κ. Αμανατίδης υπερθεμάτισε την άποψη της κ. Σπυράκη και τόνισε ότι όλες οι πολιτικές παρατάξεις συμφωνούν στην ανάγκη αποσύνδεσης της ενεργειακής κάλυψης της χώρας από το λιγνίτη και διατυπώνονται αντιρρήσεις μόνο ως προς την ταχύτητα της μετάβασης. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ. Αμανατίδη πρόκειται για μια προσεκτικά σχεδιασμένη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί να τροποποιηθεί όπως συμβαίνει στις παρούσες συνθήκες λόγω της ενεργειακής κρίσης που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Άλλωστε, όπως ανέφερε, ενώ κάποτε η συμμετοχή των μονάδων λιγνίτη στην παραγωγή ρεύματος έφτανε και το 75%, σήμερα το ποσοστό συμμετοχής έχει πέσει στο 3% ακόμη και στο 0%.
Ιδιαίτερα για τους επιβαρυμένους υγειονομικά νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην εφαρμογή ενός κυβερνητικού master plan με στόχο να κάνει την ευρύτερη περιφέρεια ελκυστική στους μεγάλους επενδυτικούς ομίλους προκειμένου να απορροφηθούν οι αρνητικές συνέπειες της κατάργησης των μονάδων λιγνίτη και του κλεισίματος των ορυχείων. Μολονότι υπάρχει πρόβλεψη για αποκατάσταση των εργαζομένων στη ΔΕΗ (εθελούσια έξοδος, μετακίνηση σε άλλες μονάδες της περιοχής ή σε άλλους φορείς της κεντρικής Κυβέρνησης), ο κ. Αμανατίδης παραδέχτηκε ότι ο κλάδος των εργολάβων, των οδηγών φορτηγών κι άλλων βαρέων οχημάτων καθώς και οι βιομηχανικές μονάδες που συνεργάζονταν με τη ΔΕΗ θα πληγούν από τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Εξέφρασε, όμως, τη βεβαιότητα ότι τα επενδυτικά πακέτα ύψους 5 δις που αναμένεται να απορροφηθούν στην περιοχή, θα μετριάσουν τις όποιες πρόσκαιρες δυσκολίες και απώλειες. Τόνισε, τέλος, την ανάγκη να αποκατασταθούν πλήρως οι πολύ επιβαρυμένες υγειονομικά περιοχές αυτές με την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου τους και η Ελλάδα να μπορέσει στο μέλλον να είναι ενεργειακά αυτάρκης βασιζόμενη κυρίως στις ΑΠΕ.
Comments