top of page

Κλιματική Αλλαγή και Διατροφικές Συνήθειες μέσα από τα μάτια των Chef


Την Πέμπτη 14 Απριλίου φιλοξενήσαμε διαδικτυακά στο σχολείο μας την αρχιμαγείρισσα (chef de cuisine) κ. Κεϊσίδου Σταυρούλα και τον αρχιζαχαροπλάστη (chef de patisserie) κ. Ποζουκίδη Νίκο από το ΙΕΚ Θεσσαλονίκης (Περαία) για μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο πλαίσιο της θεματικής: Κλιματική Αλλαγή και Διατροφικές Συνήθειες.

Η κ. Κεϊσίδου μας ενημέρωσε ότι μολονότι εμείς οι Έλληνες έχουμε την τύχη και τη δυνατότητα να ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή στην καθημερινή μας δίαιτα, αποδεικνύεται από έρευνες ότι καταναλώνουμε 8 -9 φορές περισσότερο κρέας απ’ ότι ενδείκνυται, και δυστυχώς μιλούμε για κόκκινο κρέας, τον τύπο κρέατος με το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα. Είναι εντυπωσιακό, ανέφερε, ότι επαρκή ποσότητα ζωικών πρωτεϊνών, τις οποίες δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, λαμβάνουμε με κατανάλωση κόκκινου κρέατος μία φορά το μήνα!

Συνέστησε να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τροφές απαραίτητες για μια ισορροπημένη διατροφή που ενισχύουν την άμυνα και την ενέργεια του οργανισμού μας, επιλέγοντας σχεδόν αποκλειστικά ντόπια προϊόντα εποχής.



Ο κ. Ποζουκίδης εστίασε στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη: μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε περιοχές που μετατρέπονται σε ερήμους, σε μη καλλιεργήσιμα δηλαδή εδάφη, ενώ από την άλλη οι κλιματικές αλλαγές με τις συνακόλουθες πλημμύρες και τις μεγάλες περιόδους ψύχους και καύσωνα συρρικνώνουν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. To 10% του πληθυσμού του πλανήτη είτε υποσιτίζεται είτε μεταναστεύει για αναζήτηση τροφής ενώ στα δυτικά, κυρίως, κράτη παρατηρείται υπέρ-κατανάλωση τροφών, ιδιαίτερα κόκκινου κρέατος. Λύση στο πρόβλημα μπορεί, για τον κ. Ποζουκίδη, να αποτελέσει η χορτοφαγία, η ωμοφαγία, ο βιγκανισμός ως ευρύτερη φιλοσοφία και στάση ζωής ακόμη και από την παιδική ηλικία.

«Αν θέλουμε να επιβιώσουμε, πρέπει να μάθουμε να τρώμε.»









0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page