Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Reworks Festival και το Reworks Agora διοργάνωσε την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, εκδήλωση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης στο Ypsilon, στη Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας είχαν τη χαρά να την παρακολουθήσουν.
Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο εκπρόσωπος του οργανισμού Enaleia, Νίκος Θεράπος, η δημιουργός του, A little shelter, Κατρίνα Τσάνταλη ήταν οι καλεσμένοι του πάνελ το οποίο συντόνισε η δημοσιογράφος Δώρα Αναγνωστοπούλου.
Η κ. Σπυράκη επισήμανε ότι πράγματι πολλές φορές η επικαιρότητα επισκιάζει άλλα θέματα που απασχολούν την Ε.Ε. και φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα από αυτά, όμως τόνισε πως η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξή μας! Πρέπει να αλλάξει η σχέση μας με το περιβάλλον. Η χρησιμοποίηση του λιγνίτη παραδείγματος χάρη πρέπει επειγόντος να αντικατασταθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η χρήση του επιβαρύνει το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων των περιοχών εξόρυξης αλλά και την οικονομία. Οι σημαντικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σχετίζονται με τον επισιτισμό. Τί καταναλώνουμε στο φαγητό μας δηλαδή, αλλά και από τί είδους υλικά παράγονται τα αγαθά. Για το λόγο αυτό η Ε.Ε. έχει θέσει πολύ υψηλά standards σε σχέση με την παραγωγή αγαθών. Η Ε.Ε. λαμβάνει μέτρα, αυστηροποιεί το Δίκαιο, ασκεί ελέγχους. Είναι όμως αναγκαία η αλλαγή των συνηθειών του καθενός μας, η κατανόηση της σοβαρότητας του προβλήματος μέσα από την εκπαίδευση, η περεταίρω ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών.
Ο κ. Νίκος Θεράπος, ανέφερε πως από τις ελληνικές θάλασσες ανασύρονται πάνω από 900.000 κιλά πλαστικού. Πλαστικό το οποίο με κάποιο τρόπο θα κατέληγε στο πιάτο μας και φυσικά διαταράσσει τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Οι αλιείς συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή με κίνητρα ηθικού χαρακτήρα, πράγμα που αποδεικνύει πως η Κοινωνία των Πολιτών μπορεί συχνά να προσφέρει λύσεις, πέρα από την δημόσια πρωτοβουλία. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα γενιά μπορεί πραγματικά να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε προβλήματα οικολογίας.
Η κ. Κατρίνα Τσάνταλη έδωσε πολλά αριθμητικά και όχι μόνο παραδείγματα σε σχέση με τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον , πράγμα που εντυπωσίασε τους μαθητές και τις μαθήτριες που παρακολούθησαν την εκδήλωση και αποτέλεσε αφορμή για περεταίρω συζήτηση και προβληματισμό μετά το πέρας της εκδήλωσης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κάθε λεπτό πετιούνται στη Μεσόγειο 38.000 πλαστικά μπουκάλια. Είναι θλιβερό, επισήμανε, ότι χάνονται μέρη της χλωρίδας και της πανίδας. Καταστρέφονται δάση για να γίνουν βοσκότοποι για την εκτροφή βοοειδών εξ αιτίας της υπερκατανάλωσης κρέατος. Το αποτύπωμα τροφής δυστυχώς είναι αρνητικό για τον πλανήτη.
Ποια είναι τελικά η λύση; Προλαβαίνουμε να αλλάξουμε πορεία; Ας κρατήσουμε τη φράση του κ. Θεράπου: «Ο πολίτης για να έχει έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής δεν θα πρέπει να περιμένει από τις πολιτικές αλλά η δική του δράση να επηρεάζει τις πολιτικές.»
Comments