Στις 03/11/2021 , με πρωτοβουλία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Γραφείου στην Ελλάδα, έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία έλαβαν μέρος οι κ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο κ. Καιρίδης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Στο ερώτημα τι προσδοκούν οι δύο εκλεκτοί καλεσμένοι από τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε πως οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι μετέχουν ενθουσιωδώς με πολύ καλές προτάσεις και ζητούν περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη με ταχύτερη πολιτική ενοποίηση, εμβάθυνση και μια πιο δραστήρια Ευρώπη στα θέματα του περιβάλλοντος, του κράτους δικαίου, της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, της μείωσης των ανισοτήτων μέσα στην Ευρώπη. Δυστυχώς, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό τη Σλοβενική Προεδρία διατυπώνουν μια πιο συντηρητική οπτική.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η απάντηση του κ. Καιρίδη , ο οποίος είπε πως δεν υπάρχουν οι πολιτικές συνθήκες εκείνες για κάτι φιλόδοξο και τολμηρό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για αλλαγή συνθηκών. Δεν υπάρχει η ελάχιστη συναίνεση για κάτι τέτοιο, κατά συνέπεια μιλάμε για μια ενδιαφέρουσα άσκηση δημοκρατικής ανανέωσης, χωρίς ωστόσο αυτή να μπορεί να καταλήξει σε αλλαγή συνθηκών όπως είχαμε σε παλαιότερες διακυβερνητικές διασκέψεις.
Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι το Ε.Κ. είναι από τους 3 Ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχει πιστέψει σε αυτή τη διαδικασία και θέλει να προκύψει από αυτή τη διαδικασία διευρυμένου διαλόγου κάτι όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικό. Δυστυχώς, η στάση της Κομισιόν και του Συμβουλίου είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων.
Στην Ελλάδα η συμμετοχή σ’ αυτό το διάλογο είναι πολύ χαμηλότερη αυτού που θα περίμενε κανείς. Η Ελλάδα είναι ουραγός και σε αυτό το θέμα στην Ευρώπη όσον αφορά στη συμμετοχή στο σχετικό διάλογο μέσα από την πλατφόρμα.
Αναφορικά με τη συμμετοχή των πολιτών στην πλατφόρμα για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Καιρίδης πρόσθεσε ότι οι 33.000 περίπου αναρτήσεις στην πλατφόρμα είναι ένα πολύ μικρό νούμερο για τα 500.000.000 Ευρωπαίων πολιτών. Δεν έγινε εφικτό από τον Μάιο που ξεκίνησε η διάσκεψη να δημιουργηθεί εκείνο το μαζικό ενδιαφέρον που θα έπρεπε και πρέπει να γίνει πολλή δουλειά σε αυτό το επίπεδο.
Δεδομένου ότι η Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν υποστηρίζουν ένθερμα αυτή τη Διάσκεψη, οι πολίτες που ζητάνε τολμηρότερα βήματα, αν θέλουν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί πρέπει να ενισχύσουν με την ψήφο τους στις εκλογές εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν επιτάχυνση, εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης και εδραίωση της Ε.Ε. ως μιας ένωσης δημοκρατικών χωρών.
Comentarios