top of page

Το οικολογικό αποτύπωμα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Προλαβαίνουμε να αλλάξουμε πορεία;

Την Παρασκευή 17 Απριλίου οι μαθητές και μαθήτριες του προγράμματος και τμήματος της Ά Λυκείου συναντήθηκαν με την κ. Τζ. Λειβαδάρου, μηχανικό για τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία στον όμιλο εταιριών Ελληνικά Πετρέλαια, με 14ετή εμπειρία σε έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Ηνωμένων Εθνών. Η διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της ομάδας του The Τipping Point in Εducation #thetippingpointineducation, ενός προγράμματος που επίσης υλοποιείται φέτος στο 2ο ΓΕΛ Θερμαϊκού.

Η κ. Τζ. Λειβαδάρου χρησιμοποιεί την εξειδίκευσή της στα μαθηματικά, τη μηχανική και τα οικονομικά για την αξιολόγηση νέων πράσινων εφαρμογών στη βιομηχανία και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Προωθεί επενδύσεις σε αειφόρες πράσινες τεχνολογίες που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, και κάνουν ένα βήμα μπροστά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, αρκετά διαφωτιστική για τα παιδιά τα οποία ενδιαφέρονται για το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Το τελευταίο διάστημα κοινή διαπίστωση αποτελεί η τεράστια αύξηση στις τιμές ρεύματος, αερίου, πετρελαίου. Όπως εξήγησε η κ. Λειβαδάρου στα παιδιά, η εξάρτηση της Ε.Ε. και της Ελλάδας από το Ρωσικό φυσικό αέριο είναι περίπου στο 40%. Μια φτηνή επιλογή για όλους μας, καθώς βρίσκεται σε αφθονία και μέσω των αγωγών έχει πολύ χαμηλό κόστος μεταφοράς. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση της Ε.Ε. στη Ρωσία μας ανάγκασε να στραφούμε σε χρήση ενέργειας με υψηλότερο κόστος (μέσω των ΗΠΑ), υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα καθώς επίσης και στη χρήση λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας με πολύ ρυπογόνες διαδικασίες εξόρυξης και υψηλό κόστος ανά μεγαβατόρα εξαιτίας της υψηλής φορολογίας που απορρέει ακριβώς από το αρνητικό αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον. (κόστος/MWatt προ φόρων 25€, μετά φόρων 80€!). Οι ΑΠΕ θα μπορούσε να είναι λύση για την ακρίβεια αλλά και για το περιβάλλον αν βρίσκαμε τρόπους αποθήκευσης της ενέργειας.

Αδιαμφισβήτητα, όπως τόνισε η κ. Λειβαδάρου, η μεγαλύτερη επιβάρυνση στο περιβάλλον οφείλεται στη λειτουργία των βαριών βιομηχανιών σε παγκόσμιο επίπεδο και λιγότερο στην οικολογική συνείδηση των πολιτών μεμονωμένα. Η βιομηχανική επανάσταση ήταν αυτή που ξεκίνησε όλη αυτή την επιβάρυνση και δυστυχώς μέσα σε μόλις τρείς αιώνες οι άνθρωποι, με τις επιλογές τους, έφεραν τον πλανήτη στα όρια του! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ο καθένας μας να αλλάξει τον τρόπο ζωής του και να νοιαστεί για το οικολογικό αποτύπωμα που αυτός αφήνει. Κάθε άλλο! Τα προβλήματα στην υγεία του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλονται πολύ συχνά στο επιβαρυμένο περιβάλλον στο οποίο ζει.

Προλαβαίνουμε λοιπόν να αλλάξουμε πορεία; Η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Η κ. Λειβαδάρου υπήρξε πηγή έμπνευσης για τα παιδιά τόσο λόγω της προσωπικότητά της όσο και των γνώσεων της. Κλείνουμε λοιπόν το παρόν άρθρο με μια φράση της:

«Αν εμείς είμαστε εντάξει με τη γη, η γη θα κάνει τη δουλειά της!»



1 comment

Recent Posts

See All

1件のコメント


Panos Varnalis
Panos Varnalis
2022年5月09日

👏

いいね!
bottom of page